Termékeink cserépkályhák és kandallók, párkányaik, fűtött vagy fűtetlen padok építésére vagy burkolására alkalmasak.
Termékeinket az ÉMI Központi Laboratórium bevizsgálta és minőségükről az M-4066/2007 számú tanúsítványt kiadta.
Ilyen vizsgálatot minden hazai gyártónak és forgalmazónak el kellene végeztetnie, és lassanként szaporodik azok
száma, akik valóban meg is teszik.
A következőkben bemutatjuk a kályhacsempe gyártásunk fázisait és röviden kitérünk az ott felmerülő
követelményekre is:
Alapanyag:
A kályhacsempe alapanyaga kaolinos agyag, homokkal soványítva. Annak érdekében, hogy hőtároló képessége
minél nagyobb legyen, - azaz a cserépkályha felfűtés után csak lassan hűljön ki - samottot keverünk bele.
A német import samott kivételével a többi alapanyag magyar termék. Az anyagokat saját recept szerint
oldókeverőben keverjük össze és utána pihentetjük, hogy az agyagszemcséket a vízmolekulák jól körül
tudják venni és kellően egyenletes anyagú masszát kapjunk. A pihentetés során a keveréskor bevitt apró
légbuborékok is távoznak, melyek egyébként zárványokat okoznának és a csempét gyengítenék.
Öntés:
Csempéink megformálásához öntési technológiát használunk.
A ma ismert gyártási eljárások között ez nyújtja a legmagasabb minőséget. Az így készült csempék
szinte teljesen homogén és feszültségektől mentes belső szerkezetűek, ennélfogva a folyamatosan
ismétlődő felfűtésből és lehűlésből adódó állandó hőtágulási fárasztást az öntött kályhacsempék képesek
a legjobban elviselni. Az öntés hátránya, hogy szaporátlan, nagy helyet és sok formát igényel. Vannak gyártók,
akik csak a csempék előlapját öntik és a hátán lévő bordát utólag tapasztják föl. Így a csempe előlapja
tükörsima lehet, semmilyen elszívás nyoma nem látható rajta. Szerintünk azonban ekkor az öntés
legnagyobb előnye, a homogenitás vész el, ezért mi az egész csempét egyben, bordástul öntjük, hogy
a lehető legtartósabb legyen.
A gipszformába öntött masszát a szívási idő elteltével kivesszük. Az esetleges apróbb felületi hibákat
kijavítjuk a nyers csempén, majd azt polcra téve szárítani kezdjük.
Első égetés:
A nyers csempéket száradásuk után, de még a mázazásuk előtt 1000°C körüli hőmérsékleten kamrás
kemencében kiégetjük. Az így kapott terrakotta árut ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta repedés.
Ezek a csempék már nem olyan sérülékenyek, mint a nyersek és könnyebb őket mázazni is. Létezik
ún. egyszeri égetéses technológia is - amikor a szárított, de még nyers árut mázazzák és utána
egy lépésben történik a máz és a massza kiégetése -, de tapasztalatunk szerint az, noha jóval
szaporább, sokkal több selejttel is jár. Bizonyos érzékenyebb mázak felületén égetés közben foltok
és elszíneződések keletkeznek, ha nyers csempére hordják föl őket.
Mázazás:
Mázainkat speciális szórópisztollyal, vízfüggönyös, szűrős elszívókabinban hordjuk fel. Az általunk használt
mázak mind ólommentesek, a környezetet nem károsítják. A színeket néhány effektmáz kivételével alapmázakból,
színtestek hozzáadásával saját magunk állítjuk elő.
A máz adja a kályhacsempe szépségét, műszaki szerepe pedig az amúgy porózus kerámia cserép felületének
védelme és keménnyé, ellenállóvá tétele. A máz anyaga tulajdonképpen olvasztott üveg, különféle mesterségesen
bevitt "szennyezésekkel" színezve. Nagyon fontos, hogy a massza és a máz hőtágulási együtthatója össze legyen
hangolva. Ellenkező esetben, ha az olvadt máz lehűlés közben a csempemasszánál nagyobb mértékben zsugorodik
össze, felületén hajszálrepedések keletkeznek. Ez ugyan csak esztétikai hiba (a szabvány szerint is!),
de az ezekbe a repedésekbe az idők folyamán bekerülő piszok később semmilyen módszerrel sem távolítható el.
A hajszálrepedések gyakran csak a sokadik befűtés után jelennek meg. A másik eset - mikor a máz hőtágulása
a masszáénál kisebb - ritka és kis eltérés esetén kimondottan hasznos: a termék mechanikai szilárdságát növeli.
Nagy eltérés esetén azonban a máz a felületről lepattogzik. A mázazás tartósságának tesztelése például
az ún. hősokkolásos módszerrel lehetséges: a kályhacsempét kb. 200 °C-ra fölmelegítjük (pld. konyhai sütőben,
kb. fél óra alatt) és hirtelen (fogóval!) egy kb. 10 l-es, szobahőmérsékletű vízzel telt vödörbe tesszük.
Ha lehűlve a máz felületén nem keletkeznek hajszálrepedések, nagy biztonsággal állítható, hogy a termék hosszú
használat folyamán sem fog ilyeneket mutatni.
Mázazás után a kályhacsempéket másodszor is kiégetjük.
Második égetés:
A második égetés az elsőhöz hasonló, szerepe a felvitt máz rögzítése. Égetés után szemrevételezzük a
felület minőségét, "megcsöngetjük" a csempét annak repedésmentességét ellenőrizve. A csempék válogatás
után a raktárba kerülnek.
Színre válogatás:
A kályhacsempe gyártás kézzel végzett munka. Minden egyes darab hosszú utat tesz meg, mire minden gyártási
fázist végigjárva a vevőhöz kerülhet. A gyártás manufaktúrális jellegéből adódóan az egyes csempék színe nem
lesz teljesen egyforma, közöttük színárnyalatbeli eltérések adódnak. Ezek a finom eltérések visznek majd
életet, eleven lüktetést a kész cserépkályhába. A nagyobb eltérések azonban már rontanák az összképet, ezért
a kész csempéket adott színen belül árnyalatonként külön kategóriákba válogatjuk. A megrendelések
kiszolgálásánál figyelünk arra, hogy egy kályhába egy adott színnek csak ugyanabba az árnyalati kategóriába
eső darabjai kerüljenek.